Vægttab: Råd og Myter

I sidste uges artikel kom vi omkring alt det basale i forbindelse med et vægttab, og har du ikke allerede læst den artikel, vil jeg anbefale, at du gør det, før du læser denne uges artikel. I dag kommer jeg nemlig – i forlængelse af sidste uges informationer om vægttab – til at fokusere på en række simple råd, der kan gøre et forestående vægttab lettere og mere effektivt, ligesom jeg vil sætte en række florerende myter under loop.

Skrevet af Malte Therkildsen
16-11-2023


Som tidligere nævnt, er det meget individuelt, hvilken vægttabsstrategi der passer bedst til den enkelte, det er i sidste ende et spørgsmål om, hvilke rutiner man har lettest ved at implementere i sin hverdag. Det samme gør sig gældende for de gode råd, jeg kommer med i dag. Det er ikke sikkert, at du skal tage alle de gode råd til dig, det tænker jeg egentlig ville være lidt af en udfordring. Men kan du bruge bare et par af de følgende råd, er jeg overbevist om, at det vil hjælpe dig i din vægttabsproces.

Forhåbentlig kan jeg i samme ombæring sikre, at du ikke falder i den sorte gryde med vægttabsmyter. Der er nemlig uendelig mange falske myter derude, så lad mig endelig aflive nogle af de mest presserende for dig, således du pænt kan styre uden om de falske råd og antagelser, som flere selvudnævnte eksperter spreder som en vild steppebrand på nettet.

Men inden vi stiller skarpt på myterne, starter vi med at kigge på den viden og de gode råd, der ikke kan diskuteres.
Koster mere energi at nedbryde protein end kulhydrat og fedt
Spis mere Protein – det er ikke kun godt for vægtløftere
Protein er ikke kun nødvendigt i forhold til at bygge muskler i forbindelse med styrketræning, det har bestemt sin relevans i forbindelse med cykling, og så er der nogle klare fordele at hente i forhold til sit vægttabsforløb, hvis man sørger for at indtage en proteinrig kost.

Det interessante ved protein i denne forbindelse er, at det hjælper på mæthedsfornemmelsen. Ved at spise store mængder protein vil du ganske enkelt ikke føle dig lige så sulten, som du ellers ville. Samtidig hjælper protein dig også med at undgå tab af muskelmasse, hvilket altid er en risiko, når du ligger i stort kalorieunderskud. Af helt indlysende årsager er det, for de fleste cykelryttere, vigtigt at bevare sin muskelmasse på benene. 

Et andet interessant aspekt ved protein er, at kalorierne fra protein ikke kan sammenlignes hundrede procent med kalorier fra kulhydrat og fedt. Det lyder måske tosset, men protein har en såkaldt højere termisk effekt. Det vil sige, at kroppen rent faktisk bruger mere energi på at nedbryde protein, end tilfældet er med kulhydrat og fedt.

I praksis vil det betyde, at 200 kalorier fra protein lagres i kroppen som mindre end 200 kalorier. Hvor stor differencen er, kan være svær at sige, da det er meget individuelt. De fleste vil dog optage et sted mellem 150 til 180 kalorier i kroppen, hvis de indtager 200 kalorier fra protein.

Det betyder naturligvis, at du kan spise mere ved at indtage mange proteinrige fødevarer, men det kan være utroligt svært at vide, hvor meget du personligt lagre i kroppen af de 200 kalorier protein. Så den sikreste måde er selvfølgelig stadig at logge 200 kcal i dit kalorieregnskab, selvom de kommer fra protein, men så har du til gengæld en viden om, at du højst sandsynligt har lagret lidt færre kalorier, end hvad du har logget i dit regnskab, og sådan en buffer er jo god at have.

En sidste ting, der er værd at nævne angående protein, er, at forskning viser, at protein hjælper med at fremme mitokondrie-adaptationer i musklerne efter udholdenhedstræning, hvilket er supervigtigt for din gode form.

Desto flere mitokondrier vi har, desto bedre form vil vi være i, det er en af de vigtigste tilpasninger til træning. Derfor er protein ikke kun for vægtløftere og bodybuildere. Det er naturligvis ikke altafgørende i forhold til dit vægttab, men protein kan nu alligevel bidrage med en ret god effekt, for som vi var inde på i sidste uges artikel, vil flere watt være lig med flere forbrændte kalorier. 

En god tommelfingerregel er at gå efter 2 gram protein per kilo kropsvægt. Så for en rytter på 70kg, vil det være 140g protein om dagen. 

Det er bedst at fordele indtaget af protein ud i løbet af dagen. Optimalt set indtager du dit protein med tre til fire timers mellemrum. Da det ikke er muligt at optage meget store mængder protein på en gang. 
McDonald's i din diæt?
Planlæg hvornår du spiser “usundt” 
Alle mennesker, selv de mest ekstreme og dedikerede cykelryttere, vil fra tid til anden få lyst til søde sager. Min holdning er, at der ikke er nogen grund til at lade sig begrænse og bandlyse diverse fødevarer.  

En strategi, jeg ofte benytter mig af med mine klienter, er at planlægge kalorieindtaget forud for et “festmåltid”.  Det vil sige, hvis du ved, at du skal i byen og spise pizza, bør du kontrollere dit kalorieindtag tidligere på dagen.

For eksempel kan du, inden dit kalorietunge måltid, spise fødevarer med få kalorier, som indeholder meget protein, da det, som nævnt i ovenstående kapitel, bidrager med en god mæthedsfornemmelse på trods af det lave kalorieindhold. Skyr kunne være et godt bud på en fødevare, der bidrager til netop dette.

På den måde har du luft i kalorieregnskabet, når du senere på dagen skal indtage det kalorietunge måltid. Gør du det rigtigt, kan du sagtens ende i et kalorieunderskud på dagen, uanset om dit kalorietunge måltid består af McDonald's, en stor portion is, en pose chips eller lignende. Så vær forudseende forud for dine kalorietunge indtag. 

Hvis du bliver god til at planlægge og logge dine kalorier, vil du højst sandsynligt opdage, at der er plads til flere ”cheat meals”, end du ville tro, inden du startede din vægttabsstrategi. Selvom man ikke skulle tro det, opdager mange på den måde, at overvågning af kalorieindtag og kalorieforbrænding giver mere frihed end alternativet, hvor du forsøger at leve som en munk, der altid må sige nej til de store fristelser.
Kør hårdt, få mindre appetit
HIT og varmetræning dæmper din appetit
I sidste uges artikel, kom vi omkring de mange fordele ved højintens træning i forhold til kalorieforbrænding. En fordel jeg ikke nævnte, der er vigtig at få med, er, at du vil opleve HIT-træning som appetitdæmpende, det sker blandt andet via en effekt på de appetitregulerende hormoner ghrelin og leptin samt øget udskillelse af monaminer i centralnervesystemet.

Varmetræner du, vil det også bidrage med en appetitdæmpende effekt, for eksempel hvis du træner med din blæser slukket på hometraineren.

Så forsøg at træne hårdt eller varmt, hvis du vil dulme appetiten. 
Studier på mus og ikke mennesker
Sødestoffer er din ven - ikke din fjende
Egentlig kunne den her godt høre til under myter, men jeg ville sikre mig, at du forstod budskabet; sødestoffer er IKKE sundhedsskadelige.

På trods af de mange skræmmekampagner er der til dato absolut ingen evidens for, at sødestoffer har nogen skadelige effekter hos mennesker. Alle de studier, som viser en skadelig effekt, er lavet på mus, og så er det i øvrigt i urealistiske høje doser. Doser som vil svare til at drikke cirka 50 liter cola om dagen. 

Du kan trygt indtage alle de sødestoffer, du vil, uden at du skal bekymre dig om, at det potentielt er sundhedsskadeligt. Det er det simpelthen ikke. Tværtimod kan det vise sig at være din redning, når fristelserne ikke kan holde dig tilbage.

I forhold til et vægttabsforløb finder rigtig mange mennesker nemlig en stor hjælp i at kunne indtage søde sager, uden at de indkasserer et kæmpe kalorierovertræk på kalorietælleren samtidig. Der er sågar også en del forskning, som viser, at succesraten for at tabe sig er langt større, hvis man tillader folk at indtage sødestofholdige fødevarer.
Pulsmåling ikke retvisende i forhold til måling af din forbrænding
Definer ikke din kalorieforbrænding ud fra din puls
Jeg ville ønske, at pulsmåling kunne give en nogenlunde præcis kalorieforbrænding. Det ville være fantastisk, da de fleste mennesker, let og billigt, kan måle deres puls under træning. 

Desværre er pulsmåling i forhold til kalorieforbrænding hamrende upræcis. Lad mig give dig et eksempel:

Lad os sige, at jeg i dårlig form cykler to timer med en gennemsnitswatt på 220 og en puls på 170. Så vil mit pulsur vise en ekstrem høj kalorieforbrænding. Sandsynligvis i omegnen af små 2000 kalorier. 

Hvis jeg derimod er i god form, vil min puls være 135 ved 220 watt. Her vil en 2 timers tur ved samme watt vise mig en kalorieforbrænding på maksimalt 1000 kalorier. Altså 50 procent mindre. 

Sandheden er, at jeg i begge tilfælde, både ved dårlig og god form, vil forbrænde nøjagtig det samme antal kalorier. For i begge eksempler er det definerende, at jeg cykler med 220 watt. Watt viser nemlig det reelle output, altså den power du lægger i pedalerne her og nu, og det er det eneste, der er definerende for, hvor meget du forbrænder. Pulsen påvirkes af uendeligt mange faktorer og vil generelt altid variere over tid.  

Så når du regner kalorieforbrænding via pulsen, kan du næsten være 100 procent sikker på, at din udregning ikke er præcis. Der bliver nemlig ikke i sådanne kalkulationer taget højde for variationer i puls, som man for eksempel ser, når man kommer i bedre form.

Den tager heller ikke højde for, om du træner i varme forhold. Pulsen vil altid være højere, når man træner i varmen, men det betyder ikke nødvendigvis, at man producerer flere watt, ofte nærmere tværtimod. Alligevel vil kalorieforbrændingen fra et pulsur være højere, da den udelukkende baserer forbrændingen ud fra, hvor høj pulsen har været under træningspasset. 

Derudover vil din puls også kunne variere i forhold til dit indtag af kaffe, din søvn, eventuelle sygdomme, og jeg kunne blive ved. Helt kort kan man sige, at kalorieforbrænding afgøres af, hvor hårdt du træder, og ikke af hvor hurtigt dit hjerte slår.

Misforstå mig ikke, pulsmåling er et glimrende og vigtigt redskab i forbindelse med din træning, det kan således være med til at give dig en god forståelse for din egen friskhed, men når det kommer til at måle din kalorieforbrænding, kan din pulsmåling ikke bruges til ret meget.
Wattmåleren viser dig, hvad der reelt sker.
Invester i en wattmåler  
Når du har læst det ovenstående kapitel, er dette råd måske helt indlysende, men lad os tage den med alligevel. For det sker, at jeg får spørgsmålet, om der findes billigere alternativer til den halvdyre wattmåler, hvis man gerne vil måle sin præcise kalorieforbrænding. Senest blev spørgsmålet stillet her på kontoret. Svaret er desværre nej.

Wattmåling er det tætteste, du kommer på en hundrede procent præcis metode, hvorpå du kan finde ud af, hvor mange kalorier du forbrænder under din træning. Som nævnt i overstående kapitel vil puls og hastighed ofte give helt forkerte estimater. Så hvis du er seriøs omkring dit vægttab, vil en wattmåler være en super brugbar investering.
Ketoner som nødbrændstof - kan hjælpe på vægten
Brug faste og ketoner til din fordel 
Faste er endnu et fantastisk værktøj, når det gælder vægttab. Vi var en del inde på det i sidste artikel, men hvad jeg ikke har nævnt endnu er, at faste har en appetitdæmpende effekt. Når man har fastet i 10-12 timer, vil kroppen begynde at producere ketoner. 

Ketoner er en alternativ form for energikilde. En form for nødbrændstof, der kun kommer i spil, når kulhydrat ikke er tilgængelig. 

Udskillelse af ketoner i hjernen har en meget stærk appetitdæmpende effekt. Måske har nogen oplevet, at deres appetit forsvinder, når de har fastet i lang tid. I så fald giver det god mening, og det er et værktøj, jeg i praksis ofte har benyttet mig af sammen med tidligere klienter. 

Er du godt ved muffen kunne en alternativ strategi være at investere i ketone-tilskud, det er ekstremt dyrt, men hvis du har råd til det, kan ketone-tilskuddet være et fantastisk redskab til at tabe sig.

Du har måske set Kasper Asgreen eller Remco Evenepoel stå og bunde en lille flaske, kort efter målstregen i de forskellige store cykelløb. Indholdet i denne flaske er ketoner, de indtager højst sandsynlig den lille flaske med ketoner for at fremme restitutionen og præstationerne. Ketoner fremme nemlig både din restitution og dit niveau, og så er det helt lovligt.

I tillæg til de præstationsfremmende og restitutionsfremmende fordele ved ketoner kan det også hjælpe dig i et vægttabsforløb. Ved ketone-tilskuddet opnår du nemlig de samme fordele, som du opnår ved at faste, du behøver bare ikke at stoppe med at spise for at opnå dem.

Den eneste ulempe ved Ketone-tilskuddet er, som nævnt, den ekstremt høje pris. Men hvis du er godt stillet, kan det uden tvivl være et givende tilskud, her er det dog, ligesom det gælder for alle andre kosttilskud, ekstremt vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken producent du køber fra, da der er meget få producenter, der producerer rigtige ketoner. “KetoneAid” er det sikre valg. De leverer til alle pro tour holdene. 
Men den kommer altid tilbage igen.
Forvent at det bliver hårdt
Ligesom de fleste ting i livet er det svært at forlige sig med en situation, som man ikke accepterer. Det samme gælder beslutningen om et vægttab. Det er ikke nemt, det vil til tider føles hårdt og ubehageligt, men der er ingen vej udenom. 

Derfor er det også vigtigt at forberede sig på, at dit vægttab ikke bliver en dans på roser og så i stedet acceptere, at det til tider vil og skal være hårdt, hvis du vil opnå resultater. 

Det er let at være motiveret i den første uge af vægttabsforløbet, eller når du er i godt humør, men motivationen vil med garanti forsvinde i perioder. Motivation er konstant fluktuerende, selv hos de bedste eliteatleter. Der er ingen, der er motiveret dagligt, derfor er disciplin tusinde gange vigtigere end motivation. Hold dig til din plan, ligegyldigt hvilket humør du er i, eller hvor meget du har lyst. 

I de sværeste perioder er det vigtigt at huske på, hvorfor du har valgt at tabe dig og samtidig benytte dig af alle de appetitdæmpende strategier, du kan.
En rigtig god historie, er jo netop blot en historie.
Få tiltag kan skabe store resultater 
Hvis du benytter dig af nogle af de ovenstående råd, vil du uden tvivl finde det langt nemmere at overholde dit totale kaloriemål for dagen. Benyt dig af de råd, du føler er mest relevante for dig og nemmest at implementere i din hverdag.

I sidste ende er de daglige vaner det altafgørende, så tag dig god tid til at planlægge dit vægttabsforløb og vær opmærksom på, at det passer til din personlighed og din hverdag. Gør alle nødvendige tiltag til vaner, så skal det nok gå.

En ting, som er vigtig at være forberedt på er, at der kommer et utal af fristelser, specielt når motivationen ikke er på sit højeste. 

Hvis du har gjort dit forarbejde godt nok, skal du ikke være så bange for at falde i de kaloriemæssige fristelser en gang i mellem, i det store billede gør det ingen skade, hvis du hurtigt er tilbage til dine sunde vaner. 

Det er nogle helt andre fristelser, der bekymre mig, de fristelser der findes en overflod af på internettet. De fristelser som nærmest fremstår som magiske short cuts.

Det kan jo være enormt fristende at kigge efter "short cuts". Jeg forstår udmærket rationalet bag. Problemet er, at flere og flere vanvittige vægttabstips deles i flæng, tips der er så gode, at man tænker; "det må næsten være for godt til at være sandt," og i den tanke ligger så sjovt nok også hele sandheden. For i langt størstedelen af tilfældene er det, der synes at være for godt til at være sandt, lige præcis alt, alt for godt til at være sandt. 

Senest så jeg en lille fin video, som forklarede, hvordan du på mirakuløs vis kunne forøge din fedtforbrænding betragteligt ved at bade i koldt vand. Det er lige så skørt som det lyder, og i tillæg er det pivhamrende falsk.  

Der er som nævnt et utal af disse myter, de værste tilfælde er dem, hvor myterne er pakket ind i en super flot og professionel video, for så er det klart, at tendensen til at falde i er større.

Jeg ville ønske, at vi kunne komme alle disse fake news til livs, for det fører motionister med gode intentioner bag lyset og kan ende med at få dem til at træne, spise eller leve efter principper, som slet ikke hjælper dem. 

Forhåbentlig kan jeg bidrage til at aflive flere af disse myter, bevares, jeg kan ikke kommentere dem alle sammen i denne artikel, men jeg har i de følgende kapitler forsøgt at fremhæve og afmontere nogle af de mest sejlivede myter om vægttab, det kan måske sætte nogle tanker i gang hos dig, og forstærke dit personlige "bullshit-filter"
HIT - kun mikroskopisk lille effekt på efterforbrændingen
Myte: ”Jo hårdere du træner, des højere efterforbrænding.”

- Stort set falsk!


I mange år har der været en hårdnakket påstand om, at højintenstræning giver en kraftig efterforbrænding. Man skulle altså ifølge den teori blive ved med at forbrænde kalorier, når man efter sin træning, sætter sig i sofaen for at slappe af.

Desværre har det en forsvindende lille effekt på dit vægttab. Det er korrekt at højintens træning resulterer i en efterforbrænding, men vi snakker en minimal mængde. I løbet af et helt døgn vil en hård træning resultere i en forøget efterforbrænding på et sted mellem 30 til 70 kalorier. Når man ser på det i det store billede, hvor ligevægtstallet for de fleste personer er 2000-2500 kalorier, er det let at se, at vi snakker marginaler. 

Der er mange andre gode grunde til, at det er godt at træne hårdt, grunde som vi har været inde på, efterforbrændingen er bare ikke en af dem.
Højt stofskifte - oftest en dårlig undskyldning
Myte: ”Jeg har altid haft svært ved at tabe mig, fordi jeg har lavt stofskifte”

- Falsk påstand eller opfattelse i langt de fleste tilfælde.

Du har sikkert hørt nogen nævne, at de har et super lavt stofskifte, og det er årsagen til, at de ikke kan tabe sig, lige meget hvad de gør. Heldigvis er det yderst sjældent det, der er den reelle årsag til, at de ikke kan tabe sig. Faktisk er lavt stofskifte så sjælden en sygdom, at det herhjemme kun rammer 17 ud af 100.000 mænd og 48 ud af 100.000 kvinder årligt.

Naturlige variationer i stofskiftet vil ikke have nogen nævneværdig effekt, i forhold til om man kan tabe sig eller ej. Hvis man har problemer med stofskiftet, er det en decideret sygdom. Det er også det, man på lægesprog kalder Hypothyreose. Her ser man, at skjoldbruskkirtlen producerer utilstrækkelige mængder af stofskiftehormonet, eller også skyldes det manglende signaler fra hypofysen i hjernen. 

Hvis man er så uheldig at lide af den sygdom, kræver det medicinsk behandling. Så hvis du over en lang periode, på trods af kalorieunderskud, ikke taber dig, kan det være en rigtig god idé at få taget stofskifte-blodprøver hos lægen.

Men for langt de fleste er lavt stofskifte, som årsag til manglende fremgang i forbindelse med vægttab, en umådelig dårlig undskyldning, hvilket jo er ret gode nyheder, for det betyder jo bare, at vi i langt de fleste tilfælde rent faktisk selv kan tage ansvar for vores vægttab og med hårdt arbejde opnå det resultat, vi drømmer om.
Fedt som brændstof og fedtforbrænding er ikke det samme!
Myte: ”Jeg skal fokusere meget på zone 2 i min træning, da det er min fedtforbrændingszone, og dermed den jeg skal aktivere for at tabe mig”

- Falsk!

Lad mig lige slå to ting fast med syvtommersøm:
1. Fedtforbrændingszonen findes.
2. Du taber dig bare ikke mere ved at cykle i din fedtforbrændingszone. Nok nærmere tværtimod.

Zone 2 bliver ofte anset som fedtforbrændingszonen, men forskellen mellem forbrænding af fedt, og fedt som brændstofskilde bliver ofte kludret godt og grundigt sammen.

Fedtforbrændingszonen er et udtryk for intensitet, det er en zone, hvor du primært bruger fedt som brændstof fremfor kulhydrat, men det har absolut intet at gøre med, at du forbrænder mere fedt fra din krop eller flere kalorier ved at cykle i zonen. Det er ekstremt vigtigt at skelne mellem de to ting.

Som nævnt i den foregående artikel, så forbrænder du flest kalorier, og derfor også mest fedt, ved at træne ved så høje watt som muligt i så lang tid som muligt. Ja, jeg ved godt det er indviklet, men fedtforbrændingszonen er en af de zoner, hvor du forbrænder mindst fedt.

Der er desværre ingen vej udenom, hvis du gerne vil øge din forbrænding så meget som muligt, skal du træne så hårdt som muligt.
Forøget appetit efter fastet træning
Myte: ”Fastet træning er en mere effektiv vægttabsstrategi.”

- Falsk! 

Ja, det kommer måske nok bag på dig, som læser med, for jeg har da i den grad talt om de positive effekter, som faste kan have for dit vægttab.

I det her tilfælde forholder det sig dog anderledes, at træne i en fastende tilstand er bare ikke mere effektivt, end at træne hvor du har spist inden. Igen handler det udelukkende om kalorieregnskabet i løbet af hele dagen. 

For nogen er det lettere at tabe sig ved at træne fastende, for eksempel om morgenen, fordi det giver færre timer i løbet af døgnet til at spise i. 

Modsat er der dog også ret mange, som oplever, at deres appetit bliver drastisk forøget efter at have trænet fastet, og det kan resultere i at de "overspiser" efterfølgende. Derfor kan det ende med, at man får indtaget flere kalorier i løbet af dagen, end hvis man ikke havde trænet fastende. Den effekt er også bakket op af en del studier.

Derfor er det bedste, du kan gøre, selv at vurdere og eksperimentere med, hvad der fungerer bedst for dig.
I forhold til jagten på forøget forbrænding
Myte: ”Jeg skal begynde at gå 10.000 skridt om dagen for at tabe mig”.

- Falsk! Om ikke andet falsk tryghed. 10.000 skridt er spild af tid.

De sidste mange år har der været ualmindeligt meget fokus på vigtigheden af at gå mange skridt. Specielt 10.000-skridt-reglen er blevet særdeles populær.  

Min kommentar er måske lidt provokerende, for selvfølgelig er der fordele ved at gå mange skridt om dagen. Det er sundt, det er godt for knoglerne, det er godt for hjernen, og det er tusinde gange bedre end slet ikke at bevæge sig.

Når det så er sagt, så forbrænder du meget få kalorier ved at gå 10.000 skridt. Kun i omegnen af 200 kalorier.

Så når man sammenholder den tid og energi, det kræver at gå så mange skridt, så er det ikke den mest hensigtsmæssige aktivitet, hvis formålet er at forøge din forbrænding. Du vil forbrænde langt flere kalorier ved at bruge din tid på højintens træning og egentlig bare generel træning, hvor du får pulsen lidt op.
Godt du står op. Men du forbrænder ikke mere.
Myte: ”Du skal stå mere op på dit arbejde, det øger din forbrænding.”

- Falsk!

Jeg har desværre lige så skuffende nyheder, når det gælder forskellen på at stå op, sidde på en stol eller endda ligge ned i en seng. Der er praktisk talt ingen forskel på kalorieforbrændingen i disse forskellige scenarier. 

Der er helt sikkert mange fordele ved at stå op fremfor at sidde ned. For eksempel ser man, at blodtilførslen til hjernen bliver forøget, ret markant endda. Hvilket kan være en stor fordel i forhold til den kognitive funktion.

Forøget kalorieforbrænding er dog ikke en af fordelene ved at stå op.
Lad dig ikke føre bag lyset af utroværdige reklamer
Myte: ”Der findes flere lovlige kosttilskud, som kan forøge din fedtforbrænding.”

- Falsk! 

Det vigtige ord her er lovlige. Der findes masser medicinpræparater, som kan øge din fedtforbrænding, men ingen af dem er lovlige, og alle sammen står på dopinglisten, så det er bestemt ikke præparater, jeg vil anbefale. 

Desværre er der en masse producenter, som påstår, at de producerer lovlige kosttilskud, som kan øge din fedtforbrænding. Det er ikke sandt. Der er ingen evidens for, at nogle af de kosttilskud har nogen som helst nævneværdig effekt. Det er komplet spild af penge. 

Til gengæld er der lidt positivt nyt, hvis man er astmatiker. Ny forskning viser nemlig, at dagligt indtag af medicintypen Beta 2-agonister giver en øget fedtforbrænding. 

Du skal naturligvis ikke tage astmamedicin, hvis du ikke har astma, men hvis du lider af astma, så får du her en lille fordel. 
Husk, det er vigtigt at være sund, mens man kører sit vægttab
Husk på, at din sundhed er lige så essentiel som dit vægttab
Det er vigtigt at skelne mellem, hvad der øger kalorieforbrændingen, og hvad der er sundt. Som jeg allerede har nævnt, har det en masse sundhedsfremmende effekter at stå mere op på jobbet eller at gå en lang tur, desuden kan det være elementer, som fremmer dit mentale helbred, og derfor skal ovenstående afkræftede myter også læses i det lys, at det udelukkende handler om kalorieforbrænding.

Sagt på en anden måde, hvis du går meget, og det giver dig en masse godt, skal du naturligvis ikke gå ind og pille det ud af dit hverdagsprogram. Men hvis du derimod begynder målrettet at gå 10.000 skridt eller stå meget op på arbejdet udelukkende for at øge din kalorieforbrænding, er der andre tiltag, som vil hjælpe dig langt bedre.

Det samme gør sig gældende for alle de aflivede myter, er det noget, der bidrager positivt til dig og din hverdag, skal du endelig bare blive ved med at gøre det, men vær opmærksom på, at gevinsten i forhold til din forbrænding ikke er så stor.

Tak for, at du læste med.

Hvis du gerne vil have mere information omkring vægttab, finder du herunder tre anbefalinger: 

Artikel: Vægttab 1. del
Podcast: Amatøren og Eksperten taler om - Kost og Ernæring m. Malte Therkildsen DEL 1
Podcast: Amatøren og Eksperten taler om - Kost & Ernæring m. Malte Therkildsen DEL 2

Hvis du har behov for hjælp til struktureret træning eller test, finder du en række tilbud på 2ned Træning.